AstraZeneca се очаква да не достигне целта за доставка на ваксини срещу Covid в ЕС през второто тримесечие

AstraZeneca се очаква да не достигне целта за доставка на ваксини срещу Covid в ЕС през второто тримесечие
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.02.2021
  • Сподели:

Очакваният недостиг на 90 милиона дози може да засегне способността на ЕС да постигне целта си да ваксинира 70% от възрастните до лятото. 

 

 

 

AstraZeneca заяви пред Европейския съюз, че очакват да доставят по-малко от половината ваксини Covid-19, за които е договорено да доставят през второто тримесечие, заяви представител на ЕС пред Ройтерс във вторник.

След запитване от Ройтерс, AstraZeneca не отрече казаното от, но в изявление по-късно през деня, компанията каза че се стремят да увеличат производителността си, за да доставят обещаните 180 милиона дози.

 

Очакваният недостиг, който не бе докладван преди това, е след голям спад на доставките през първото тримесечие и може да повлияе на способността на ЕС да постигне целта си да ваксинира 70% от възрастните до лятото. 

Представителят на ЕС, който участва пряко в преговорите с англо-шведския производител на лекарства, заяви, че компанията е казала на съюза по време на вътрешни срещи, че „ще достави по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие“.

Договорът на AstraZeneca с ЕС, който изтече миналата седмица, показа, че компанията се е ангажирала да достави 180 милиона дози за 27-членния съюз през второто тримесечие.

 

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) обяви във вторник, че глобално смъртните случаи от усложнения, свързани с коронавирус, са намалели с 20% през последната седмица, като случаите са намалели за шеста поредна седмица в световен мащаб. Според СЗО смъртните случаи падат от три последователни седмици.

 

Общият брой на случаите е 112 милиона, според данни на Университета Джон Хопкинс, смъртните случаи са 2,48 милиона. Скептицизмът по отношение на ваксината Оксфорд заплашва имунизационния натиск на Европа.

 

Запитан за коментара на длъжностното лице на ЕС по отношение на дозите ваксини, говорител на AstraZeneca първоначално каза: „Надяваме се, че ще успеем да доближим доставките си в съответствие с предварителното споразумение за покупка.“ 

 

По-късно през деня говорител заяви в ново изявление, че "най-новата прогноза за второто тримесечие за доставката на ваксината Covid има за цел да достави в съответствие с договора си с Европейската комисия". 

 

Той добави: „На този етап AstraZeneca работят за увеличаване на производителността в своята верига за доставки в ЕС и за продължаване използването на глобалните си възможности, за да постигне доставка на 180 милиона дози за ЕС през второто тримесечие.“

 

Говорител на комисията, която координира разговорите с производителите на ваксини, заяви, че не може да коментира дискусиите, тъй като те са поверителни.

 

Той каза, че ЕС трябва да има повече от достатъчно дози, за да постигне целите си за ваксинация, ако се изпълнят очакваните и договорени доставки от други доставчици, независимо от ситуацията с AstraZeneca.

 

Представителят на ЕС, който разговаря с Ройтерс с условие за анонимност, потвърди, че AstraZeneca планират да доставят около 40 милиона дози през първото тримесечие, отново по-малко от половината от 90 милиона дози, които е трябвало да предоставят.

AstraZeneca предупреди ЕС през януари, че няма да могат да изпълнят ангажиментите си през първото тримесечие поради производствени проблеми. Освен това е трябвало да доставят 30 милиона дози през последното тримесечие на 2020 г., но не предоставли никакви, тъй като ваксината им все още не е одобрена от ЕС. 

 

Като цяло, общото снабдяване на AstraZeneca за ЕС би могло да бъде около 130 милиона дози до края на юни, доста под 300-те милиона, които се ангажирха да доставят до съюза дотогава.

 

Пристигането на по-малко ваксини AstraZeneca Covid в ЕС през второто тримесечие е включено в ирландските прогнози, актуализирани във вторник, заяви премиерът Майкъл Мартин, след като Ройтерс съобщи за недостига.

 

ЕС също се сблъска със закъснения в доставките на ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, както и ваксината на Moderna. Засега те са единствените ваксини, одобрени за употреба от регулаторния орган на ЕС по лекарствата.

 

Ваксината на AstraZeneca е одобрена в края на януари и някои държави-членки на ЕС като Унгария също използват ваксини срещу Covid, разработени в Китай и Русия.

 

Според документ на немското министерство на здравеопазването от 22 февруари AstraZeneca се очаква да компенсират всички недостатъци в доставките до края на септември.

 

Документът, видян от Ройтерс, показва, че Германия очаква да получи 34 милиона дози през третото тримесечие, като общо вземе 56 милиона ваксини, което съответства на пълния им дял от 300-те милиона дози, които AstraZeneca са длъжни да доставят на ЕС.

Немското министерство на здравеопазването не бяха налични за коментар.

 

Ако AstraZeneca увеличат производството си през третото тримесечие, това може да помогне на ЕС да постигне целта си за ваксинация, въпреки че представителят на ЕС заяви, че преговарящите в съюза са предпазливи, тъй като компанията не е изяснила откъде ще дойдат допълнителните дози. 

 

„Преодоляването на разликата в доставките през третото тримесечие може да е нереалистично“, каза служителят, добавяйки, че данните за доставките са били променяни от компанията многократно.

 

Договорите с ЕС предвиждат AstraZeneca да „положат максимални усилия“ да постигнат доставките си както са по график.

По-рано този месец AstraZeneca заяви, че очаква да правят над 200 милиона дози на месец до април, удвоявайки нивото си през февруари, работейки за разширяване на глобалния капацитет и производителност.


  the Guradian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа