Съд в САЩ глоби Палестински групировки с $ 218 милиона

Съд на САЩ в Ню Йорк е доказал, че Организацията за освобождение на Палестина и Палестинската власт носят отговорност за атаки в Израел преди повече от 10 години.Тогава, през втората палестинска интифада между 2002 и 2004 година, при шест нападения във и около Ерусалим бяха убити 33 души и ранени стотици. Тъй като някои от жертвите са американски граждани, делото е заведено в американски съд.
Заседателите присъдиха на жертвите от нападенията над $ 218 милиона.
Палестинските групи изразиха тревогата си от решението на съда и се заканиха, че ще обжалват. В съвместно изявление Организацията за освобождение на Палестина и Палестинската автономия , описаха обвиненията като "безпочвени" и че са разочаровани от решението. Защитникът Mark Rochon каза на съдебните заседатели, че Палестинската автономия и ООП не са знаели за атаките, преди те да се проведат и че организациите не могат да носят отговорност за действията на атентатори-самоубийци и въоръжени мъже, действащи самостоятелно.
Семействата на жертвите твърдят, че вътрешни документи показват, че атаките са били одобрени от палестинските власти. "Тези, които участваха в нападенията все още получават заплати от Палестинската автономна власт и все още са повишавани в ранг, докато са в затвора", каза адвокатът, който представлява семействата на жертвите.
Израелското правителство отрече да има официално участие в съдебния процес.

Станете почитател на Класа