Присъда за капитана на „Коста Конкордия“

Капитанът на круизен кораб „Коста Конкордия" бе осъден на 16 години затвор за корабокрушението, съобщиха италиански съдебни служители. Франческо Щетино бе осъден за непредумишлено убийство на 32 пътници и екипаж, както и за причиняване на корабокрушение и изоставяне на кораба, докато много от 4200 пътници и екипажа са били все още на борда на кораба. Той не присъства, когато съдията прочете присъдата, но бившият капитан каза пред съда по-рано, че е "пожертван", за да се защитят икономическите интереси на работодателя му. Капитанът заяви, че "в присъдата е трябвало да участва една цяла организация вместо да има един единствен ответник." След това потъна в ридания.
Присъдата слага край на един процес ,започнал през юли 2013 г.
Свидетелите осветиха грешки и от другите членове на екипажа и повреди в оборудването, когато капитана насочил кораба в близост до бреговата линия, а „Конкордия" се забил в назъбен риф, докато пътниците вечеряли в основния ресторант. Аутопсията установила, че жертвите са се удавили на борда или в морето, след падане или скачане от кораба по време на хаотична и закъсняла евакуация.
Адвокатите на много от оцелелите и семействата на жертвите са прикрепили граждански искове към наказателния процес, с оглед съдът да постанови италианската круиз компания Costa Crociere SpA да заплати големи компенсациии.

Станете почитател на Класа