Трилър на извънредната среща на Еврогрупата за Гърция в Брюксел

Гърция за първи път бе представена толкова "силно" на заседание на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата). Впечатление направи изборът на новото гръцко правителство в делегацията да участва и вицепремиерът Янис Драгасакис. "Засечка" обаче бе констатирана на Еврогрупата след едно заседание-трилър, в края на което не бе намерена компромисна формула. Резултатът от това бе, че срещата не можа да излезе с обща декларация. Това бе възможност гръцката страна да разбере как функционират институциите и ние да чуем гръцките позиции, каза комисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси, подсказвайки, че на срещата е бил постигнат минимален напредък.

Имах амбицията да можем да се договорим по някои стъпки в следващите дни, за жалост това не бе постигнато, каза по-ясно ръководителят на Еврогрпупата Йерун Дейселблум. Изложихме виждания, целящи да доведат до създаване на нови условия и на нов договор с Европа. Срещата никога не си е поставяла за цел да стигне до споразумениуе, а да чуе от новото гръцко правителство нашия анализ за основанията и причините, поради които програмата не може да бъде изпълнена, каза финансовият министър Янис Варуфакис.

Така политическо споразумение по казуса Гърция ще се търси на следващата редовна среща на Еврогрупата в понеделник, като времето до нея е изключително малко и притиска заинтересованите страни. Ключов момент за него е удължаването на спасителната програма, а също и начинът, по който то ще бъде формулирано. Както стана ясно от изявленията на Дейселблум, а и от изказванията на други финансови министри, много правителства се застъпват и смятат, че Атина трябва да внесе искане за удължаване на съществуващия меморандум (текущата спасителна програма).

Особен натиск за разширяване на тази програма оказаха страните от европейския юг, като Испания и Португалия, а показателни за атмосферата на масата на преговорите бяха изявленията на финансовите министри, докато те пристигаха за участие в срещата на Еврогрупата. Гърция решава дали да продължи да се придържа към текущата програма или не, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле. Гърция може да прави каквото си иска, но бих искал да знам как се вижда тя извън програмата, каза още той.

Австрийският му колега Ханс Йорг Шелинг зае особено твърда позиция, като каза, че за да може Гърция да получи пари от съществуващата програма, трябва да изпълни дадените от нея обещания. По време на срещата двете страни изглеждаха много близо до споразумение, но в последния момент настъпи обрат. Показателен е фактът, че финансовият министър на Люксембург заяви на тръгване от срещата, че е било постигнато споразумение относно следващите стъпки. Както той се изрази, технократи от Гърция, Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ ще имат консултации в следващите дни и Еврогрупата ще направи равносметка в понеделник на свършената от тях работа.

Според някои информации по време на срещата е имало сближаване на позициите по два пункта, а именно: първо, че Гърция ще поиска удължаване, и второ, че технократи от двете страни ще търсят договореност по пакет от мерки и реформи в рамките на съществуващата или на друга съпътстваща я програма. Подобни мерки и реформи биха могли да бъдат условие за продължаване на финансирането на Гърция. Това обаче в сегашния формат не бе постигнато, за да може да се излезе с обща декларация. Гръцката страна изрази силни възражения по отношение на формулировките и най-вече, че се върви към разширяване на съществуващата програма.

Отсрещната страна също имаше възражения, които отстояваше до край. Показателно е, че бяха нужни почти два часа след приключване на срещата на Еврогрупата, за да мине планираната пресконференция, на която Дейселблум просто обяви, че няма политическо споразумение. През това време най-малко четири проекта за обща декларация бяха отхвърлени един след друг. Според агенция Ройтерс, позоваваща се на европейски високопоставени представители, гръцката делегация, тоест вицепремиерът Янис Драгасакис, финансовият министър Янис Варуфакис и председателят на гръцкия съвет на икономическите експерти Йоргос Хулиаракис са разговаряли по телефона с правителството за това дали да приемат или да отхвърлят общата декларация.

Имаше проект за обща декларация по основните моменти от стратегията за Гърция, но гръцкият министър на финансите и неговата група решиха да получат одобрение за него от правителството преди да го приемат, казаха гръцки дипломати. В същото време правителствен източник дебело подчерта, че Атина в никакъв случай няма да приеме удължаване на меморандума, а държавният министър Никос Папас е написал в Туитър: "Разсмиват ме тези, които си мечтаят за разни "салта" от страна на кабинета. Малко търпение".

БТА

Станете почитател на Класа