Фантастика и реалност – мехурчета правят подводниците невидими

Френски учени са открили, че еластичен материал с мехурчета може да се разсее над 90% от звуковата енергия. Използването му като покритие за подводници може ги да направи почти неоткриваеми от сонарните кораби.
Екип от изследователи от Университета „Дени Дидро" в Париж е намерил решение, което прави подводниците почти неоткриваеми от сонари. Това е едно супертънко гумено покритие, пълно с мехурчета, разсейващи енергията на звука.
Според водещият автор на изследването, Валентин Лерой, когато е атакуван от звукови вълни, размерът на празните пространства в еластичния материал осцилира, в резултат на което се разпръсква много енергия. Учените разработили слой мека силиконова гума от само 230 микрона дебелина, изпълнен с още по-малки мехурчета.
По време на експеримента, учените бомбардирали слоя с ултразвукови честоти. Оказва се, че 91% от звуковата енергия се разсейва, когато се сблъска с този вид покритие. Въпреки това, за да бъде подводницата напълно неоткриваема (до 99%) се изискват поне няколко години по-нататъшни експерименти.

Станете почитател на Класа