Илиана Раева: Плача често

Илиана Раева: Плача често
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.05.2024
  • Сподели:

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева застана начело на централа преди повече от 10 годинии превърна художествената гимнастика в най-успешния български спорт. На олимпийските игри в Токио през август 2021 година България спечели исторически първи златен медал след успех на ансамбъла ни. От 1983 година, когато приключва състезателната й кариера, е треньорка в клуб Левски. На 16 декември 1993-а тя създава  свой клуб по художествена гимнастика „Илиана“. През 2004-а става старши треньор на ансамбъла по художествена гимнастика на България. Главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на България (2007-2012). От 14 ноември 2012-а е председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика. Почетен гражданин на София от 17 септември 2021 година. Омъжена е за известния футболист Наско Сираков, имат 2 дъщери и 3 внучки. От два месеца я виждаме всеки вторник по bTV , където е жури в танцувалното шоу „Денсинг старс“. Потърсихме г-жа Раева, за да ни разкаже за предаването,  участниците,  усилията на целия екип, който стои зад шоуто, за ежедневието й, съпруга, дъщерите, внучките и нещата от живота.

- В последните месеци зрителите на bTV ви гледат всеки вторник в ролята ви на жури в „Денсинг старс“. Бързо ли се съгласихте на това предизвикателство и какво ви носи то?

- Мигновено се съгласих. Без да се замисля. Това е най-позитивното родно шоу и веднага приех поканата. Винаги ми е било много приятно да съм част от това предаване. В първия сезон бях участник, от втория съм жури. Присъствала съм на абсолютно всички сезони на „Денсинг старс“ у нас. Това е най-уникалният и най-емоционалният формат. Изпълнен е със страшно много красота, танци, музика. 10 години липсваше на зрителите.

- Като какво жури се определяте? Строго и справедливо?

- Строго и взискателно. Разбира се и справедливо. Танците са много красиви, но и много, много трудни. Държа звездите да полагат усилия и да запомнят хореографията. Искам да видя, че дават максимума от своите възможности, че има химия между партньорите и че двойките създават вълшебство под звуците на музиката. Искам да видя и да усетя емоцията им.

- Какво не виждат зрителите?

- Не виждат усилията, които полагат нашите звезди. Техните травми, контузии, пот и труд. Защото усилията за научаването на един танц са огромни. Зрителите виждат само крайния резултат.

 

Тазгодишното жури в „Денсинг старс“

 

- Във „вечерта на любовта“ ли ви беше най-трудно?

- Да, беше тежка вечер, защото имаше много трогателни признания и истории. Изключитено силни моменти. Участниците танцуваха за най-важните хора в живота си и разкриха сърцата си. Емрах танцува за най-добрия си приятел Денис Теофиков, който си отиде от този свят само на 21 години. Неслучайно му казах, че емоцията му е за 10 точки, но танцът е за 6. Историите на всички участници бяха за 10 точки, но им беше трудно да овладеят емоциите си и затова в изпълненията им имаше неточности.

- Имате ли фаворити за финала?

- Не, защото има много силни участници. Много добре се развиват нашите звезди и напредват с изключителни темпове. Тази година конкуренцията е жестока.

- Филип Буков ви обвини за отпадането си. Вие чувствате ли вина?

- Не, не чувствам вина. Казала съм каквото мисля.

- Преди няколко седмици разбунихте духовете с един тоалет. Някои ви сравниха с Шер, други с Клеопатра. Вие сама ли си избирате как да се появите в ефир?

- Имаме стилист, който избира тоалетите ни за сцената. Това е небезизвестната Тути. Визията, която споменахте, беше вдъхновена от героинята на Уитни Хюстън във филма „Бодигард”. Седмицата по-рано бях с визията на актрисата Одри Хепбърн. Тогава Галена Великова беше като Джулия Робъртс, Франциска Йорданова – като Барби, а Томаш Папкала влезе в ролята на Кен. Обичам да съм запомняща се, да провокирам, а защо не и да скандализирам. Щом се говори за тази визия, значи е постигнат ефектът.

 

Раева обича да провокира с визия 

 

- Някъде бях прочела коментар на ваш фен, който беше написал, че имате преживени събития като за 10 пълноценни живота. Съгласни ли сте с това мнение?

- Много често съм чувала този коментар. Наистина имам динамичен живот, но съм свикнала с него, за моите критерии той е съвсем нормален. Отстрани обаче вероятно изглежда, че преживявам събития за няколко човека.

- Сама ли управлявате социалните си мрежи?

- Разбира се! Мисля че имам този капацитет. Просто качвам снимки и пиша текст. Не е кой знае какво менажиране. Ползвам социалните мрежи главно за работа, за да популяризирам художествената гимнастика и нейните успехи. Смятам че съм си създала една малка медия. След като качих клип с пасо доблето на олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и нейния партньор Тодор, то получи над 1 млн. гледания. Показах на всички в шоуто колко популярен е станал клипът, не можаха да повярват на очите си.

- Какво не знаят хората за Илиана Раева?

- Аз съм в публичното пространство от младо момиче и хората знаят почти всичко за мен. Открит човек съм. Ако пък някой не знае нещо за мен, значи  е трябвало да остане скрито и никога да не бъде научено.

- Обмисляте ли да напишете книга?

- В момента е актуално популярните личности да пишат книги, но не съм мислила да го направя, а и все още ми е рано. Имам още доста неща да видя и тогава да напиша книга за живота си. Може би някой ден, но все още не.

- Обмисляли ли сте да се откажете от художествената гимнастика?

- Не, никога.

- Човек ражда ли се или става шампион?

- Човек се ражда със заложби на шампион, но трябва да положи много усилия, за да успее. Трудът, волята и усилията са в основата. Без труд няма как да се получат нещата, дори и при най-талантливия. Много хора имат заложби за шампиони, но трябва да положат и усилия. Това е разковничето.

- Плачете ли често?

- Много често. Особено през последните години плача изключително често. И нямам проблем да си го призная. Може да ме разтърси както както нещо много хубаво, така и нещо лошо. 

- Как се справяте с много дини под една мишница – художествената гимнастика, „Денсинг старс”, семейство, внучки?

- С железен график. Аз съм много организиран човек и си разпределям правилно деня. Така имам време за всичко. Слава Богу, имам добри гени от родителите си и все още много, много сили, за да не се спирам. Надявам се да е така още дълги години.

- Как си почивате?

- Свикнала съм с натоварения си график и рядко се изморявам, но реша ли, че имам нужна от почивка, веднага спирам с ангажиментите. Почивам си като лентяйствам. Чета, правя някакви неща за себе си или просто лежа на дивана. Ако почувствам нужда мога да се затворя вкъщи за няколко дни и да не излизам. След това отново съм готова да се върна към задачите си с пълна сила. Разбира се, когато остане време, пътуваме.

- Известността повече пречи или помага в живота?

- Приемам известността спокойно. От малка съм разпознаваема и за мен тя е нормална. Хората ме разпознават на улицата, заговарят ме, снимаме се. Никога не отказвам снимка. Аз съм нормален човек, който просто е популярен заради сферата, в която работи.

- Как се запазва 40-годишен брак? Каква е тайната?

- Любов, разбирателство, компромиси. В началото сме имали някакви дразги, докато си напаснем характерите, но вече от години живеем в изключително разбирателство и хармония. Нямаме противоречия. В най-трудните моменти сме си помагали един на друг. Всичко, което могат да преживеят двама души, които са обречени да бъдат заедно, ние сме го преживели. Наско ми дава сила, увереност, спокойствие, любов и самочувствие и като професионалист, и като жена.

 

С Наско Сираков

 

- Как на 18 години успяхте да познаете, че Наско е мъжът на живота ви?

- Не съм го познала. Просто се влюбих, започнахме връзка и нещата се случиха. И така вече 40 години сме заедно.

- Вие, двете ви дъщери и три внучки. Как се чувства Наско Сираков в това женско царство?

- Предполагам страхотно. Като мъж, ухажван от шест жени. (смее се)

- На какво искате да научите внучките си?

- Най-вече да са добри хора. Това е основното.

- Голямата ви дъщеря Славея се сгоди наскоро. Ще има ли сватба?

- Ще има сватба, но още не се подготвя. Не мога да коментирам нещо, което не знам дали тя би желала да стане медийно достояние. Ако тя прецени ще си сподели.

- За какво мечтаете в личен и професионален план?

- В личен план мечтите ми са много съкровени, но мога да споделя, че мечтая за здраве за мен и близките ми. Да са здрави и щастливи дъщерите и внучките ми. В професионален мечтая за нови успехи в художествената гимнастика.

Станете почитател на Класа