Ракета Kairos на японската фирма Space One се взриви при дебютния си полет

Ракета Kairos на японската фирма Space One се взриви при дебютния си полет
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.03.2024
  • Сподели:

Малката ракета „Кайрос“ на твърдо гориво, произведена от японската компания Space One, се взриви само секунди след първото си изстрелване в сряда, когато фирмата се опита да стане първата японска компания, която извежда сателит в орбита.

 

 

 

Неуспехът за Space One и ракетната индустрия в Япония идва в момент, когато правителството и инвеститорите увеличават подкрепата си за сектора на фона на засилването на националната сигурност и рязкото нарастване на търсенето на търговски спътници.

18-метровата ракета се взриви пет секунди след излитането си, оставяйки след себе си голям облак дим и пожар, заедно с фрагменти от ракетата. Такъв е пейзажът в близост до стартовата площадка на върха на планинския полуостров Кии в Западна Япония, което се вижда на живо от местните медии.

„Ракетата прекрати полета, след като електрониката прецени, че изпълнението на мисията ѝ ще бъде трудно“, заяви президентът на компанията Масаказу Тойода.

Space One не уточни какво е предизвикало саморазрушаването след запалването на двигателя на първата степен, нито кога компанията ще изстреля следващия „Кайрос“, а само обеща да проведе разследване на експлозията.

Компанията заяви, че изстрелването е високоавтоматизирано и изисква само около десетина души наземен персонал, както и че ракетата се самоунищожава, когато открие грешки в траекторията на полета, скоростта или системата за управление, които биха могли да доведат до авария, застрашаваща хората на земята.

„Не използваме думата „неуспех“, защото всяко изпитание ни носи… нови данни и опит за друго предизвикателство“, каза Тойода на пресконференция.

 

 

 

 

 

В близост до стартовата площадка няма пострадали, а пожарът е потушен, заяви пред репортери Шухей Кишимото, губернатор на префектура Вакаяма.

Кайрос носеше експериментален правителствен спътник, който може временно да замени разузнавателните спътници в орбита, ако те изпаднат от строя.

Space One беше планирала изстрелването за събота, но го отложи, след като кораб навлезе в близката ограничена морска зона.

Въпреки че Япония е сравнително малък играч в космическата надпревара, разработчиците на ракети в страната се стремят да създадат по-евтини превозни средства, за да задоволят бързо нарастващото търсене на изстрелване на сателити от страна на правителството и на глобални клиенти.

Базираната в Токио компания Space One е създадена през 2018 г. от консорциум от японски компании: Canon Electronics, подразделението за аерокосмическо инженерство на IHI, строителната фирма Shimizu и подкрепяната от държавата Японска банка за развитие. Две от най-големите японски банки – Mitsubishi UFJ и Mizuho също притежават миноритарни дялове.

Акциите на Canon Electronics паднаха с 13%, а тези на IHI – с 2% след неуспешния старт в сряда.
Space One иска да предлага „космически куриерски услуги“ на местни и международни клиенти, като се стреми да изстрелва по 20 ракети годишно, заяви Тойода.

Kairos се състои от три степени на двигатели с твърдо гориво и двигател с течно гориво за етапа след изстрелването, като се опитва да изведе полезен товар до 250 kg на ниска околоземна орбита.

Space One не разкрива разходите за изстрелване на „Кайрос“, но изпълнителният директор на компанията Козо Абе заяви, че те са „достатъчно конкурентни“ спрямо американския конкурент Rocket Lab.

Rocket Lab е изстреляла повече от 40 малки ракети Electron от Нова Зеландия от 2017 г. насам на цена от около 7 млн. долара за полет. Няколко японски компании са използвали Electron за своите мисии, включително производителите на радарни спътници iQPS и Synspective, както и стартъпът за премахване на орбитални отпадъци Astroscale.

В партньорство със САЩ Япония се стреми да съживи националната си аерокосмическа индустрия, за да се противопостави на технологичните и военните си съперници Китай и Русия.

Миналия месец финансираната от държавата Японска агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) успешно изстреля новата си рентабилна водеща ракета H3. JAXA завърши историческото „точково“ кацане на Луната тази година, а H3 е планирана да изведе около 20 спътника и сонди в космоса до 2030 г.

Преди това обаче JAXA се сблъска с редица неуспехи. Встъпителният полет на H3 се провали миналата година, както и друг полет на по-малка ракета, Epsilon, през 2022 г. През юли 2023 г. модернизиран двигател за Epsilon се взриви на тестовия полигон на JAXA.

През 2019 г. Interstellar Technologies извърши първото частно изстрелване на японска ракета от серията MOMO, макар и без пълномащабен спътников товар.

Миналата година правителството обеща „всеобхватна“ подкрепа за космически стартъпи с технологии от решаващо значение за националната сигурност, тъй като се стреми да изгради сателитни съзвездия за увеличаване на възможностите за разузнаване.

В петък японското министерство на отбраната съобщи, че е сключило сделка със Space One за увеличаване на полезния товар на ракетите, като експериментира с икономични метанови двигатели.

„Rocket Lab“ също не постигна мисията си при първия полет на „Електрон“, но през втората година изстреля три ракети“, каза Тойода. „Не можем да спрем дотук – трябва да се конкурираме с тази компания“.

 

 

 

Станете почитател на Класа