Няма черни дупки в адронния колайдер

Предсказанията на някои теоретици за микроскопични черни дупки в Големия адронен колайдер досега не са се сбъднали, съобщи „Нейчър“.
Тези резултати бяха обявени, докато учените подготвят планове да продължат опитите в колайдера до края на 2012 г. вместо до 2011 г., както бе предвидено по-рано. 27-километровият ускорител на елементарни частици на ЦЕРН (Европейския център за ядрени изследвания) претърпя забавяния и повреди, преди да заработи на пълни обороти в края на миналата година, и сега учените твърдят, че се представя по-добре от очакваното.
Прогнозите, че миниатюрни черни дупки ще се образуват при сблъсъците на частици с енергия от няколко тераелектронволта, се основаваха на теории за гравитационните ефекти на допълнителни измерения на пространството. Въпреки че се очаква тези черни дупки да се изпарят бързо, някои предричаха, че те могат да оцелеят достатъчно дълго, за да погълнат планетата. Учените, работещи с детектора, наречен Компактен мюонен соленоид, твърдят, че няма никакви признаци за формиране на миниатюрни черни дупки при сблъсъци с енергии от 3,5-4,5 тераелектронволта. Физикът Гидо Тонели смята, че при следващия експеримент в колайдера напълно ще бъде отхвърлена възможността за възникване на черни дупки.
Учените са оптимистично настроени, че доброто представяне на най-големия в света ускорител на частици увеличава шансовете да бъде открита неуловимата засега частица Хигс бозон, чието съществуване е предсказано от така наречения стандартен модел – основния модел във физиката на елементарните частици.

Станете почитател на Класа