„Вояджър-1“ достигна до края на Слънчевата система

Автоматичната космическа сонда на НАСА „Вояджър-1“, чийто полет продължи 33 г., достигна до пределите на Слънчевата система, съобщи Нюзру. Тя се движи със скорост от 61 хил. км/ч и се намира на 17,3 млрд. км от Слънцето. След четири години „Вояджър-1“ ще напусне Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, съобщиха от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния. Тя управлява „Вояджър-1“ и нейния двойник „Вояджър-2“. Специалистите, изследващи последните данни, стигнали до извода, че първият апарат, изведен в Космоса на 5 септември 1977 г., е достигнал до зона, в която скоростта на слънчевия вятър е на практика нулева.
Слънчевата система се отделя от междузвездната среда от хелиосферата – огромен балон, който се „надува“ от изпусканите от Слънцето заредени частици (слънчев вятър) и магнитни полета. С наближаването на границите на хелиосферата скоростта на слънчевия вятър се понижава, докато не достигне до нулата. Този показател е бил регистриран през юни и оттогава остава непроменен.
„Вояджър-1“ още не е напуснал хелиосферата, твърдят учените. Те припомнят, че на „Вояджър-2“ ще са нужни още няколко години, за да достигне мястото, където в момента се намира неговият близнак. Според учените „Вояджър-2“ сега се намира на 14,1 млрд. км от Слънцето.

Станете почитател на Класа