Парите не ни правят щастливи, освен ако не печелим повече от съседа

Щастието не може да се купи с пари – освен ако не печелите повече от приятелите си, показва проучване, цитирано от „Дейли мейл“.
Изследването на удовлетвореността от живота в няколко страни опровергава общоприетото схващане, че икономическият растеж върви ръка за ръка с дългосрочното увеличаване на щастието. Вместо това станало ясно, че хората се чувстват по-положително в краткосрочен план, но това чувство бързо отшумява. В рамките на една страна обаче богатите хора са по-щастливи от бедните. Това означава, че онова, което има значение е, да печелим повече от останалите, а не самото количество пари. Първоначално тази теория е изказана през 70-те години от американския учени Ричард Истърлин, известна като Парадокса на Истърлин. Професорът от Университета в Южна Калифорния решил да провери дали този модел все още съществува. Той събрал данни от 37 страни по света и стигнал до заключението, че почти нищо не се е променило.
“Парадоксът щастие-доход представлява следното – до един момент щастието и доходите нарастват паралелно, след което щастието не се увеличава заедно с доходите“, обяснява проф. Истърлин. Той дава примери с Китай, Чили и Южна Корея, където доходите на глава от населението са се увеличили двойно за по-малко от 20 години. Въпреки това в тези страни щастието леко е намаляло.

Станете почитател на Класа