Вечна боя за дрехи прави ненужно разделното пране

Отмиването на боята на дрехите е истинска напаст – винаги има опасност един червен чорап да се промъкне в купчината бели дрехи в пералнята и да предизвика нежелан розов оттенък. Нов вид боя, разработена от британски химици, може да сложи край на разделното пране, съобщи „Дейли телеграф“.
Освен това технологията, при която боята се свързва трайно с плата, не позволява на дрехите да избелеят с времето за разлика от сегашните методи за боядисване. Повечето използвани в момента бои се абсорбират и прикрепват към нишките, които изграждат плата, но с времето те могат да се отмият, особено при пране на по-високи температури. Новият метод, разработен от учените от Университета в Лийдс, химически свързва боята с веригите молекули, които изграждат отделните влакна. „Методът е предназначен за синтетични влакна, изградени от дълги вериги молекули, известни като полимери, които са особено трудни за боядисване. При него боята се прикрепва към полимерните молекули в процеса на тяхното формиране и става част от самия материал“, обясни д-р Патрик Макгауън. Учените тествали материи, боядисани с новата технология, с изпиране при 60 градуса и установили, че боята не се отмива.
Повечето от боядисващите технологии, използвани в текстилната индустрия, могат да бъдат опасни и за околната среда и в много страни по света като Китай и Индия тези бои са основният източник на замърсяване на водата. Учените твърдят, че техният метод намалява това опасно замърсяване, тъй като при него се използва по-малко количество боя и се спестява енергия. Според тях новият метод ще позволи на производителите на дрехи да използват нови видове тъкани, които досега са били избягвани заради трудностите при боядисването им.

Станете почитател на Класа