Създадоха панкреас от стволови клетки

Стволови клетки могат да бъдат трансформирани в панкреатични клетки, необходими за лекуването на диабет, както и в сложни пластове на чревна тъкан, демонстрираха учени в рамките на два експеримента, съобщи Ройтерс.
В първия експеримент научният екип превърнал незрели сперматозоиди в панкреатична тъкан, докато друг екип трансформирал ембрионални стволови клетки в чревна тъкан. И двете изследвания показват нови начини за използване на стволови клетки, от които се образуват всички видове клетки в човешкия организъм.
Учените от университета „Джорджтаун“ във Вашингтон работили със сперматогониални стволови клетки, от които впоследствие се образуват сперматозоидите. Иън Галикано и колегите му използвали ембрионални плурипотентни стволови клетки, трансформирани от сперматогониални стволови клетки. Учените обработили тези клетки с вещества, които ги накарали да се държат като панкреатични бета- клетки, произвеждащи инсулин. Когато били трансплантирани на лабораторни животни с диабет, тези клетки започнали да произвеждат инсулин, действайки като панкреатичните бета-клетки, които организмът по погрешка разрушава при диабет тип 1, обясни Галикано. В днешно време страдащите от това заболяване са принудени да приемат инсулин до края на живота си. Пациентите биха могли да се лекуват с трансплантации на липсващи панкреатични клетки, но наличните такива клетки не са достатъчно, а освен това те невинаги са подходящи за приемния организъм. Според Галиано при мъжете могат да се използват собствени клетки за трансплантация, като се предполага, че методът би могъл да действа и при жени. „Въпреки че тези клетки са взети от човешките тестиси, изследването не е фокусирано върху мъжете. Тези фундаментални аспекти биха могли да се приложат и при съответните женски клетки – ооцитите“, обясниха учените.
В отделен експеримент Джеймс Уелс и колегите му от Медицинския център в Синсинати, Охайо, превърнали два различни вида стволови клетки в сложни пластове на чревна тъкан. Те използвали човешки ембрионални стволови клетки, взети от двудневни ембриони, и индуцирани плурипотентни стволови клетки, създадени чрез трансформиране на обикновени клетки с помощта на гени. И от двата вида могат да се образуват всички видове клетки и тъкани в човешкото тяло. Екипът на Уелс показал, че е възможно тези клетки да се превърнат в така наречените органоиди – отрязъци от чревна тъкан, изработени от слоевете на различни клетки, изграждащи червата, включително мускулни клетки и клетки, покриващи вътрешната част на червата, които произвеждат жизненоважни вещества. Тези органоиди могат да се използват за изследване на чревни заболявания и един ден биха могли да ги лекуват.

Станете почитател на Класа