Създават нещо от нищото

При подходящи условия, които включват ултраинтензивен лазерен лъч и 3-километров ускорител на частици, е възможно да се създаде нещо от нищото, твърдят учени от Университета на Мичиган, цитирани от „Сайънс дейли“.
Изследователите са измислили нови уравнения, които показват, че високоенергиен електронен лъч, комбиниран с интензивен лазерен пулс, биха могли да разделят вакуума на материя и антиматерия, както и да задействат серия от събития, генериращи допълнителни двойки частици и античастици. „Сега можем да изчислим как от единствен електрон могат да бъдат произведени стотици частици. Вярваме, че подобно явление може да се наблюдава в природата в близост до пулсари и неутронни звезди“, каза Игор Соколов, провел изследването.
В основата на откритието е идеята, че вакуумът не представлява точно нищо. „По-точно е да се каже, че вакуумът, или нищото, е комбинация от материя и антиматерия – частици и античастици. Тяхната плътност е огромна, но ние не можем да ги наблюдаваме, тъй като видимите им ефекти изцяло се изключват взаимно“, обясни Соколов. Материята и антиматерията се унищожават взаимно при нормални условия. По думите на Джон Нийс, работил заедно със Соколов, в мощно електромагнитно поле това унищожаване може да се се превърне в източник на нови частици. В хода на това унищожаване се появяват гама-фотони – високоенергийни частици светлина. Тези гама- фотони могат да произведат допълнителни електрони и антиелектрони (позитрони).

Станете почитател на Класа