Създадоха животни от двама бащи

С помощта на стволови клетки учени от Центъра за изследване на рак „М.Д.Андерсън“ в Тексас създадоха мъжки и женски мишки от двама бащи, съобщи „Сайънс дейли“.
Това постижение може да се окаже стъпка напред за създаване на напреднали технологии за асистирана репродукция при хората, както и за съхраняване на застрашени видове и подобряване на животновъдството. То би могло и да даде на еднополовите двойки възможност да създават собствени деца.
Учените манипулирали фибробласти от мъжки миши ембрион (с XY хромозоми) да произведе клетъчна линия от индуцирани плурипотентни стволови клетки. Около 1% от клетъчните колонии изгубили спонтанно Y хромозомата си, преминавайки в XO клетки. Тези клетки били инжектирани в ембриони от донорска женска мишка. Така обработените ембриони били трансплантирани в сурогатни майки, които родили женски XO/XX химери (организми, в които има два генетично различни вида клетки) с по една X хромозома от оригиналния мъжки фибробласт. Женските химери, носещи ооцити, получени от XO клетките, били смесени с нормални мъжки мишки. Полученото поколение се състояло от мъжки и женски мишки с генетичен материал от двама бащи.
Според учените е възможно също един мъжки организъм да произведе както ооцити, така и сперматозоиди за самооплождане и да създаде мъжко и женско поколение. Подобна технология би могла да се окаже полезна за запазването на изчезващи видове, от които са останали само мъжки представители. В бъдеще би могло да се създадат човешки ооцити от мъжки индуцирани плурипотентни стволови клетки ин витро. Използвана заедно с ин витро оплождането, тази технология може да елиминира необходимостта от създаване на женски XO/XX химери, въпреки че в такъв случай необходимостта от сурогатна майка остава.

Станете почитател на Класа