Климатичните промени причиняват рак

При топенето на ледниците се освобождават канцерогенни замърсители във въздуха и океаните, обявиха учени, цитирани от „Дейли мейл“.
Дълготрайните химикали влизат в хранителната верига и се натрупват в човешкия организъм, причинявайки тумори, сърдечни заболявания и безплодие. Според изследването, което се очаква да бъде публикувано следващия месец, глобалното затопляне и екстремните температури допринасят за излагането на хората на вредни химикали по целия свят.
Учените са загрижени заради така наречените устойчиви органични замърсители, тъй като те издържат с десетилетия и се натрупват в човешките тъкани.
Доналд Купър от Програмата на ООН за околна среда, който представи доклада на климатичната среща на ООН в Канкун, обяви, че топенето на ледниците води до освобождаването на устойчиви органични замърсители, натрупани в ледовете преди години. Екстремни климатични събития като разрушителното наводнение в Пакистан тази година водят до освобождаването на забранени замърсители, които са били съхранявани, за да бъдат унищожени. По-високите температури увеличават разпространението на малария и използването на спрейове като ДДТ (дихлоро-дифенил-трихлороетан), който парализира нервната система на насекомите, но е опасен за хората.
„Много малки количества устойчиви органични замърсители попадат в хранителната верига, но те се натрупват с придвижването си нагоре по веригата. Могат да се открият в майчината кърма и в кръвта“, обясни Купър. „Това е проблем, който засяга всички части на света – те не зачитат границите. Те са способни да пропътуват хиляди километри и продължават да се натрупват. В миналото замърсителите са пропътували огромни разстояния и са били „запечатани“ в ледниците. Сега обаче с топенето на ледовете или с покачването на температурата замърсителите отново попадат във водата и в атмосферата“, каза още той.
Изследването на ООН стигнало до извода, че нивата на устойчивите органични замърсители в майчината кърма и кръвта се покачват по целия свят. Употребата на полихлорираните бифенили, използвани в миналото в електроуреди, беше забранена, след като изследвания показаха, че те имитират половите хормони и са свързани с рака и безплодието. Изследването предизвиква опасения и за засиленото излагане на ДДТ – инсектицид, забранен в земеделието, но все още употребяван за контрол на заболяванията, пренасяни от насекоми. Авторите са загрижени и за полицикличните ароматични въглеводороди – замърсители на въздуха, получени от изгарянето на горива.

Станете почитател на Класа