Ген ни помага да поемаме премерени рискове

Учени от Калифорнийския технологичен институт са открили, че хората с генетичния вариант MAOA-L поемат по-премерени рискове в сравнение с онези, които не притежават въпросния ген, съобщи „Дейли мейл“.
Генът е свързан с хормоните серотонин, който влияе на настроението и увереността, и допамин, който участва при взимането на решения. Изследването обхванало 90 млади мъже, които били помолени да участват в залагания. Носителите на MAOA-L по-често взимали рискови решения, но само когато в конкретния случаи имало очевидно предимство при подобно поведение. „Това показва, че носителите на гена се справят по-добре при взимането на рискови финансови решения, тъй като те показват по-добри способности да избират оптимално изгодния вариант“, обясни Кари Фридман от Калифорнийския технологичен институт.
В рамките на изследването участниците получили по 25 долара и им било позволено да заложат част от парите, като можели да избират между две възможности – едната не представлявала никакъв риск и при нея парите биха се запазили, а при другата участниците имали 50% шанс да спечелят 7 или да изгубят 4 долара. Носителите на гена MAOA-L били по-склонни да поемат финансовия риск. Според учените носителите на въпросния ген показват подобно поведение, тъй като са способни да вземат по-добро финансово решение при съществуващия риск, а не защото действат импулсивно.
Предишни изследвания са показали, че носителите на гена MAOA-L по-често проявяват агресивност и рисково поведение, поради което MAOA-L е получил наименованието „войнствения ген“.

Станете почитател на Класа