Откриха диамантена екзопланета

Екип от американски и британски астрономи откриха първата планета с ултрависоки концентрации на въглерод, съобщи Би Би Си.
Учените смятат, че откритието подкрепя идеята, че вероятно съществуват богати на въглерод скалисти планети, чиито повърхности са изградени от диаманти или графит.
“Вероятно могат да се видят земни масиви и планини, изградени от диаманти“, предположи водещият изследовател д-р Нику Мадхусудхан. Учените са засекли термалната радиация на планета на 1200 светлинни години от нас с помощта на космическия телескоп на НАСА „Спитцер“. С помощта на тези данни те изчислили състава на нейната атмосфера.
До момента астрономите са открили над 500 така наречени екзопланети, обикалящи други звезди. Едва в последно време обаче наличните инструменти и методи за анализ са достатъчно мощни, за да се определи техният състав.
Новата планета, наречена Wasp 12b, е първата до момента, която съдържа повече въглерод, отколкото кислород. Тя представлява газов гигант, подобно на Юпитер, и е основно изградена от водороден газ. Ядрото на планетата обаче би могло да се състои от диаманти, графит или други въглеродни съединения, вероятно в течна форма. Откритието е в подкрепа на идеята, че съществуват много планети с размерите на Земята в нашата галактика, които са богати на въглерод. Те обаче вероятно нямат нищо общо с нашата планета. На тяхната повърхност най-вероятно липсва вода. Ако температурите са достатъчно високи, течността на тяхната повърхност ще се състои от богати на въглерод съединения като смола например.

Станете почитател на Класа