Масивен тъмен обект замеря Земята с комети

Масивен тъмен обект се спотайва в покрайнините на нашата Слънчева система, съобщиха учени от Университета на Луизиана, цитирани от „Дейли мейл“.
Повечето комети, които достигат до вътрешната част на Слънчевата система, идват от периферията на Облака на Оорт – регион от леден прах и отломки, останали от зараждането на Слънчевата система. Границите на облака започват от около 150 млрд. км от Слънцето и се простират на разстояние от три светлинни години. Той съдържа милиарди комети, повечето от които са незабележими. Нови изчисления показват, че голям обект, около четири пъти по-голям от Юпитер, може да е виновникът за това, че част от тях се носят в посока към Земята. Учените анализирали кометите в Облака на Оорт и стигнали до извода, че 25% от тях трябва да бъдат „побутнати“ от космическо тяло, голямо поне колкото Юпитер, за да променят орбитата си.
Астрофизиците Джон Матийз и Даниел Уитмайър от Университета на Луизиана са авторите на теорията, че обект с маса, по-малка от тази на Юпитер, не би могъл да ни „изпраща“ комети. Те вярват, че нашата Слънчева система има скрита „компания“, останала незабелязана досега. Учените изследвали облака с помощта на инфрачервения телескоп на НАСА WISE, който може да засича тъмни обекти.
“Този въпрос ще бъде разрешен до 5-10 години, тъй като наблюденията ни ще засенчат пробите от комети, с които разполагаме в момента. Дали тези асиметрии в посоките, от които идват кометите, действително съществуват, ще се изясни с тези изследвания. Очакваме WISE да потвърди, или отхвърли нашите предположения“, обясни Матийз.
До момента са известни около 3200 комети с дълъг орбитален период. Една от най-известните от тях е Хейл-Боп - най-наблюдаваната комета на XX век и една от най-ярките за десетилетия. Тя се вижда с невъоръжено око в продължение на рекордните 18 месеца през 1996 и 1997 г. Халеевата комета, която се появява на всеки 75 години, е комета с „кратък“ орбитален период и идва от друга част на Слънчевата система, известна като Пояс на Кайпер.
Ако действително съществува, мистериозната нова планета е толкова студена, че е трудно да бъде забелязана, обясняват учените. Тя вероятно се намира на около 30 000 астрономични единици от Слънцето. Една астрономична единица е равна на разстоянието между Земята и Слънцето – около 150 милиона километра.
Учените вече са предложили една скрита звезда, която те наричат Немезида, може да съществува на около една светлинна година от нашето Слънце. Те предполагат, че по време на орбитата си тя периодично навлиза в Облака на Оорт и причинява изменение на орбитите на много от кометите там, част от които политат към Земята. Според някои учени тези редки кометни дъждове може да са причината за масовите измирания на Земята. „Повечето планетарни специалисти няма да бъдат учудени, ако най-големият неоткрит досега обект се окаже с размерите на Нептун например, но обект с масата на Юпитер би бил истинска сензация“, смята Матийз.


Станете почитател на Класа