Мозъкът е най-големият илюзионист

Учените от Юнивърсити колидж в Лондон показаха за първи път, че начинът, по който възприемаме околната среда, зависи от размера на областта от мозъка, отговаряща за зрението, съобщи „Физорг“.
Всички сме наясно, че нашите емоции и мисли се различават от онези на останалите хора, но повечето смятат, че всички възприемат визуално света по един и същи начин. Въпреки това първичният визуален кортекс – областта в задната част от мозъка, отговаряща за обработката на информацията, която получаваме визуално – се различава по размер до три пъти при различните хора. Учените са установили, че големината на тази област от мозъка влияе на начина, по който възприемаме околната среда.
Д-р Самюъл Шварцкопф, Чън Сун и проф. Джерейн Рийс демонстрираха серия от оптически илюзии при 30 доброволци. Те използвали и известната илюзия на Ебингхаус, при която два кръга с един и същи размер са поставени близо един до друг. Единият е обграден от по-големи кръгове, а другият – от по-малки. Повечето хора възприемат първия кръг като по-малък от втория.
Във втората оптическа илюзия – илюзията на Понцо, на доброволците били показани два идентични кръга, наложени върху изображение на тунел. В тази илюзия кръгът, поставен по-навътре в тунела, изглежда по-голям в сравнение с този, поставен на по-предна позиция. Като адаптирали тези илюзии, учените успели да покажат, че отделните доброволци виждали картините по различен начин. Някои от тях възприемали огромна разлика в размерите на двата кръга, докато други почти не виждали разлика.
С помощта на ядрено-магнитен резонанс учените измерили площта на първичния визуален кортекс при всеки от доброволците. Те открили значителни разлики в размерите на тази част на мозъка при отделните хора. Изследователите забелязали също, че има тясна връзка между размера на първичния визуален кортекс и това до каква степен отделните хора възприемат илюзиите – колкото по-малка била тази област, толкова по-ясно се възприемала оптическата измама.
“Ние за първи път успяхме да докажем, че размерът на тази област от мозъка може да подскаже как човек възприема визуално своето обкръжение“, обясни
д-р Шварцкопф. По думите му оптическите илюзии показват, че светът около нас не е непременно физически прецизен, а зависи от собствения ни мозък. Илюзии като тези, които учените използвали, могат да ни накарат да повярваме, че два идентични предмета са с различни размери.

Станете почитател на Класа