Бебетата трябва да лежат повече време по корем

Колкото по-малко време бебетата прекарват по корем, толкова по-бавно развиват моторните си способности по време на първата година от развитието си, съобщи сп. „Слейт“. Това означава потенциално забавяне на прости движения като повдигане на главата, както и на по-сложните като завъртане, лазене и изправяне. Лекарите са избягвали огласяването на този факт, тъй като независимо от това колко време са прекарвали по корем, децата обикновено прохождат след първия си рожден ден. Но сега се появяват нови доказателства, че моторните способности, които са преди прохождането, са много важни и дори могат да бъдат дългосрочен фактор в здравословен и познавателен аспект.
През 2004 г. проучване, водено от Брадли Тач от Вашингтонския университет по медицина, изучава разликите в движението на главата при бебета, които спят по гръб и по корем. Тези, които прекарват съня си по корем, по-бързо развиват мозъчните връзки и мускулната сила да обръщат главата си от една страна на друга – едно от първите моторни препятствия.
Екип, ръководен от Греъм Мъри от Университета в Кембридж, изследва как изоставането в моторното движение в първите месеци от развитието влияе на различни области в мозъка, отговорни за познавателните функции. Използвайки данни от Северна Финландия и Великобритания, учените открили, че колкото по-рано децата развият моторните си способности, предшестващи прохождането, толкова по-сложни части от мозъците им функционират в по-късна възраст. Всеки месец по-ранно развитие се превръща в половин точка повече в коефициента на интелигентност до 8-годишна възраст. До 26 години хората с ранно моторно развитие имат по-високи постижения при разбирането на текст. Когато достигнат 30-ата си година, те имат по-високо ниво на образование и се представят по-добре в задачи, свързани с категоризацията – бързина при групиране на обекти по форма и цвят.

Станете почитател на Класа