Медузите превземат океаните заради глобалното затопляне

Броят на медузите рязко се увеличава заради повишената киселинност на световните океани, предупреждават учени, цитирани от „Дейли мейл“.
Изследванията са показали, че по-високите нива на въглероден диоксид в атмосферата не просто задействат климатичните промени, но и повишават нивото на киселинност на океаните. От началото на индустриалната революция киселинността на световните океани се е покачила с 30%.
Докладът, публикуван от Програмата на ООН за околната среда по време на климатичната среща на върха в Канкун, Мексико, предупреждава, че повишената киселинност на океаните прави все по-трудно изграждането на „скелети“ при кораловите рифове и ракообразните животни. Това застрашава по-големите животни, хранещи се с тях. Спадът в популацията на морските животни с черупки води до рязко увеличаване на броя на медузите, които са имунизирани срещу ефектите на повишената киселинност на океаните. Други морски видове обаче нямат този късмет. Изследванията показват, че рибата-клоун се затруднява с навигацията в по-киселинна среда. Този вид се справя по-трудно и с избягването на хищници и дори показва самоубийствено поведение вследствие на повишената киселинност. Според доклада ефектът на повишените нива на въглероден диоксид могат да се окажат още по-сериозни в по-студените води като тези в Северно море и Северния Атлантически океан, а вредите за коралите и ракообразните ще засегнат цялата хранителна верига.

Станете почитател на Класа