Създадоха изкуствен бъбрек, подходящ за трансплантации

Изкуствен бъбрек с размерите на чаша за кафе, разработен от американския професор с индийски произход Шуво Рой от Калифорнийския университет в Сан Франциско, ще бъде изпробван при животни и хора, съобщи „Таймс ъв Индия“. Надеждата е той да предостави достъпно лечение за милиони пациенти с бъбречна недостатъчност.
Изкуственият орган, който е подходящ за трансплантации, ще може да имитира най-важните бъбречни функции като филтрирането на кръвта от токсините, регулирането на кръвното налягане и произвеждането на витамин D.
Нанопорите на силиконовите мембрани са толкова плътни и прецизно оформени, че използват единствено силата на кръвното налягане, за да осъществяват филтриращата си функция. Кръвта преминава през филтъра, където се отстраняват токсините, захарите, водата и солите. Чистата кръв и водният филтрат попадат в другата половина на системата, където преминават през нови силиконови мембрани, покрити с един вид човешки бъбречни клетки. Те абсорбират част от водата, захарите и солите и произвеждат витамин D, като същевременно не позволяват на кръвното налягане да стане прекалено ниско – това са нормалните бъбречни функции, които не могат да се осъществяват от диализата, обясняват учените. Останалите отпадъчни продукти, които не са абсорбирани от бъбречните клетки, ще попадат в тръба, свързана с пикочния мехур, и ще се изхвърлят с урината, точно както при нормалните бъбреци. Изобретението вече е успешно тествано при лабораторни животни, а през следващите пет години ще се проведат по-мащабни клинични изследвания с животни и хора.
Според Рой устройството разполага с филтриращ сектор, изграден от хиляди силиконови мембрани, който отстранява токсините, както и с отделение с бъбречни клетки, които осъществяват другите функции на органа. Той смята, че изкуственият бъбрек може да издържа няколко десетилетия, без да се нуждае от помпи или батерии. Пациентите няма да имат нужда от лекарства, които се приемат след трансплантации, за да предотвратят отхвърлянето на чуждия орган, тъй като имунната система няма да трябва да се справя с естествени тъкани. В момента екипът от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско очаква разрешение да започне мащабните проучвания.
“Близо 1,5 милиона души по света са на диализа. Основните причини за крайната фаза на бъбречното заболяване са диабетът и високото кръвно налягане – проблеми, които са все по-широко разпространени в Южна Азия“, обяснява Рой. По думите му цената на разработения от него бъбрек ще е по-малко от 25 хил. долара в САЩ.

Станете почитател на Класа