Тъмната материя транспортирала енергията в Слънцето

Изследователите от Института по корпускуларна физика към Университета във Валенсия и други европейски учени, изследвали ефектите на тъмната материя в Слънцето, установиха, че частиците тъмна материя с ниска маса вероятно транспортират енергия от ядрото към периферията на Слънцето. Това на свой ред може да повлиява на количеството неутрино частици, достигащи Земята, съобщи „Сайънс дейли“.
“Смятаме, че частиците на тъмната материя взаимодействат слабо със слънчевите атоми. Ние изчислихме при какви условия може да възникне това взаимодействие, за да опишем по-добре структурата и еволюцията на Слънцето“, каза Марко Таосо, един от учените, участвали в изследването. Астрофизичните наблюдения подсказват, че галактиката ни е разположена в ореол от частици на тъмната материя. Според съществуващите модели някои от тези частици взаимодействат слабо с останалите нормални частици като атомите и биха могли да се натрупват във вътрешността на звездите.
“Когато въпросните частици преминават през Слънцето, те могат да разбиват атомите на нашето слънце и да губят енергия. Това не им позволява да се измъкнат от гравитационната сила на Слънцето и те се оказват в капан“, обяснява изследователят. Учените смятат, че повечето частици на тъмната материя се струпват в ядрото на Слънцето, но в своите елиптични орбити, те могат да достигат и до периферните му части и да взаимодействат със слънчевите атоми. По този начин те биха могли да транспортират енергия от горящото ядро към по-хладните периферни части на Слънцето.
“Този ефект води до охлаждане на слънчевото ядро – регионът, в който се създават неутрино частиците вследствие на ядрените реакции. Това от своя страна води до намаляване на потока от неутрино частици, които зависят до голяма степен от температурата в слънчевото ядро“, обяснява Таосо.

Станете почитател на Класа