Застрашените гигантски панди може да бъдат спасени

Учените постигнаха важен пробив в усилията за спасяване на гигантската панда, съобщи Би Би Си. Природозащитници са успели да напреднат значително в областта на възпроизвеждане на пандите, като са успели да отгледат 300 животни в изкуствени условия.
Този пробив на центъра за отглеждане на панди в Чънду, Китай, може да доведе до момента, когато първата панда, отгледана при изкуствени условия, ще бъде пусната на свобода.
Само няколко хиляди панди живеят в дивата природа и техният вид е смятан за застрашен.
Първата пречка за създаване на устойчиви поколения от панди е репродуктивният цикъл на женската панда. Нейният период на разгонване е само 72 часа в годината, като тя може да забременее в отрязък от 12 до 24 часа през това време. Но това е само част от предизвикателството. Въпреки усилията на природозащитниците да окуражат мъжките панди да ухажват женските, те не проявявали интерес и учените прибегнали до изкуствена инсеминация. Бременността при женските панди може да продължи от 11 седмици до 11 месеца, като често остава незабелязана до раждането, което изисква специални усилия от страна на работещите в центъра.
Бумът при отглеждането на панди дошъл след въвеждането на т. нар. техника за “размяна на близнаци“. Повечето животни раждали по две малки, но можели да се грижат само за едно. Природозащитниците отглеждали в инкубатор пандата, която майката изоставяла след раждането. На майките били давани за отглеждане и двете панди, като малките били редувани между майката и инкубатора.
До края на 2009 г. само в центъра в Чънду са били родени и отгледани 168 гигантски панди.

Станете почитател на Класа