Бебетата са имунизирани срещу заразната прозявка

Бебетата и малките деца не се поддават на заразните прозявки, докато не достигнат петгодишна възраст, показва изследване на британски учени, цитирано от „Дейли телеграф“.
От няколко десетилетия е известно, че прозявката е заразна. По-скорошни изследвания разкриха, че шимпанзетата и дори кучетата могат да „прихващат“ прозявки от себеподобните си и дори от хората, но малко се знае за това каква е причината да се прозяваме и защо това действие е толкова заразно. Психолозите от Университета в Стърлинг сега установиха, че бебетата са неподатливи на прозявките на околните и че до петгодишна възраст малчуганите се прозяват само спонтанно. Изследването показало, че едва на 11-годишна възраст, „прихващането“ на прозявката се среща толкова често, колкото и при възрастните.
„Знаем, че частта от мозъка, която продължава да се развива през детството, е предният кортекс, както и че фронталните мозъчни дялове имат роля при взимането на социални решения и способността за съпричастност. Това вероятно е причината за развиването на податливост към заразната прозявка в детството“, обяснява д-р Джим Андерсън, водил изследването.

Станете почитател на Класа