Червените джуджета се оказаха три пъти повече във Вселената

Астрономите установиха, че малките мъгляви звезди, известни като червени джуджета, са много по-разпространени, отколкото се смяташе досега, съобщи „Сайънс дейли“. Всъщност се оказва, че общият брой на звездите във Вселената вероятно е три пъти по-голям в сравнение с досегашните данни. Тъй като червените джуджета са сравнително малки и светлината им е слаба в сравнение с тази на нашето Слънце, астрономите досега не можеха да ги засичат в други галактики, освен в Млечния път и най-близките й съседи. Така до момента не беше ясно каква част от звездната популация се състои от червени джуджета.
Сега астрономите, използвали мощните инструменти в обсерваторията Кек на Хаваите, са засекли слаб отпечатък от червените джуджета в осем масивни галактики, наречени елиптични. Те са разположени сравнително наблизо – между 50 и 300 милиона светлинни години от нас. Учените установили, че червените джуджета, чиято маса е едва между 10 и 20% от тази на Слънцето, са много по-често срещани от очакваното. Според тях червените джуджета са около 20 пъти повече в елиптичните галактики, отколкото в Млечния път.
„Обикновено предполагаме, че другите галактики приличат на нашата. Така че това откритие може да окаже голямо влияние върху разбирането ни за формирането и еволюцията на галактиките“, обясни Чарли Конрой от Центъра по астрофизика „Харвард-Смитсониън“.
Според него може да се окаже, че галактиките съдържат по-малко тъмна материя, отколкото се предполагаше въз основа на измерванията на техните маси. Вместо това за увеличаване на масата вероятно допринася наличието на повече червени джуджета, а не на тъмна материя – мистериозно вещество, което притежава маса, но не може да бъде наблюдавано директно.
Освен до извода, че във Вселената има повече звезди, откритието води и до заключението, че около тези звезди обикалят повече планети, което означава, че шансовете да съществува такава, на която има живот, се увеличават.

Станете почитател на Класа