Склонността към изневяра е кодирана в гените

Изневярата е заложена в гените, установи изследване, цитирано от „Дейли мейл“. Учените от държавния университет на Ню Йорк са открили, че сексуалното поведение може да бъде повлияно от присъствието на същия ген, който влияе върху злоупотребата с алкохола и страстта към хазарта.
Водещият изследовател Джъстин Гарсия открил, че внезапен приток на допамин може да обясни защо някои хора, изглежда, са неспособни да останат верни на партньорите си. „Открихме, че хората с определен вариант на гена DRD4 са по-склонни към необвързващи сексуални контакти, включително към секс за една нощ и изневери“, обясни Гарсия. По думите му мотивацията за подобно поведение, изглежда, произтича от системата в мозъка, свързана с удоволствието, където се намесва хормонът допамин. В случаите на необвързващ секс, рисковете са високи, чувството за удовлетворение е значително, а мотивацията е променлива – фактори, които гарантират допаминовия „прилив“. DRD4 вече бе свързан с алкохолизма и пристрастяването към хазарта, както и към други видове рисково поведение.
Изследването, обхванало 181 млади хора, показало, че онези, които притежават специфичния вариант на DRD4, е два пъти по-вероятно да се впуснат в интимни връзки за една нощ в сравнение с останалите. Учените посочват, че тези резултати са първото доказателство, че някои хора биха могли да искат дълготрайна връзка, но да са неспособни да останат верни.

Станете почитател на Класа