Кои риби да ядем, за да опазим биоразнообразието?

Природозащитниците от „Грийнпийс“ за пореден път издадоха наръчник с видовете риба, с които е препоръчително да се ограничим, ако искаме да предпазим застрашените от изчезване морски обитатели, съобщи „Дойче веле“.
Шаранът и пъстървата могат да се използват без никакви скрупули, но не и змиорката и морският костур. Други любими видове риба като треската, херингата и сьомгата се препоръчват само до известна степен. При тях потребителите би трябвало да се вглеждат по-внимателно в етикета - мястото и начинът на улавянето им би трябвало да съдържат информация дали продуктът е от ангажиран с поддържането на околната среда рибарник.
„Ако потребителите проявяват достатъчно екологично съзнание в търсенето, могат да окажат огромно влияние върху защитата на рибните видове“, казва морската биоложка Ирис Мен от „Грийнпийс“, според която от потребителите и търговците на хранителни стоки зависи дали в морето ще остане риба.
На базата на научните данни за наличните количества риба „Грийнпийс“ актуализира ежегодно своя наръчник със съвети за покупката на риба. В сравнение с миналата година например са се променили оценките за сардините и пангасиуса. И двата вида риба сега се определят като само частично препоръчвани. В проучването са обхванати общо 80 вида.

Станете почитател на Класа