US армията вече ползва "умно" оръжие с лазерно насочване

Американската армия започва да използва футуристична пушка с радиоконтролирани „умни“ куршуми в Афганистан, съобщиха Би Би Си и „Дейли мейл“.
Пушката XM25 използва куршуми, които са програмирани да експлодират, когато изминат определено разстояние, което позволява да бъдат поразявани цели, независимо от това къде се намират. XM25 има обхват от 700 метра, което я прави способна да достига цели извън обхвата на конвенционалните оръжия.
Пушката е специално разработена за американската армия. XM25 използва лазерен далекомер, с който се определя точното разстояние до препятствието, след което войникът може да добави или извади до три метра от това разстояние, за да може куршумът да премине през бариерата и да експлодира над или до целта. Войниците ще могат да използват оръжието срещу снайперисти в окопи, вместо да викат въздушно подкрепление.
25-милиметровият куршум, който с размерите се доближава до малък снаряд, съдържа чип, който получава радиосигнал от мерника за точното разстояние до целта. Според Ричард Одет, участвал в разработването на технологията, XM25 е голям напредък, тъй като това е първото стрелково оръжие, което използва „умна“ технология.
XM25 е перфектното оръжие за операции в населени райони, водени в Афганистан, в които вражеските войници се крият зад стени. Лазерният визьор на оръжието ще определя точното разстояние до целта, след което американският войник ще добавя един метър към него. Когато бъде изстрелян, експлозивният снаряд ще прелети точно един метър след стената и ще се взриви със силата на ръчна граната над вражеския боец.
XM25 ще използва високоексплозивни снаряди, но производителите на оръжието обясняват, че могат да бъдат разработени и версии с по-малки куршуми, които ще имат за цел по-скоро сплашване, отколкото ликвидиране на врага. Оръжието вече се използва от американските войници в Афганистан и би могло да стане част от въоръжението и на британските специални части, коментира Би Би Си.

Станете почитател на Класа