Умерената консумация на алкохол пази от метаболитни заболявания

С разрастването на епидемията от затлъстяване и диабет тип 2 по света навиците, които могат да повлияят на риска от метаболитни заболявания, се оказват особено важни. Изследвания показват, че умерената консумация на алкохол понижава с около 30% риска от развиване на диабет в по-късен етап от живота, както и че онези, които пият с мярка, са изложени на по-нисък риск от метаболитен синдром – комбинация от болестни състояния, която увеличава риска от сърдечно-съдово заболяване и диабет, съобщи „Сайънс дейли“.
В рамките на проучването са били изследвани 6172 души на възраст между 35 и 75 години в Швейцария, за да бъде направена съпоставка между консумацията на алкохол и диабет тип 2, метаболитен синдром и индекс на инсулиновата чувствителност. Участниците били категоризирани като въздържатели (0), с ниска консумация (от 1 до 13 питиета на седмица), със средна-висока консумация (14-34 чашки) и с много висока консумация (над 35). 73% от участниците в изследването консумирали алкохол, 16% били в категорията със среден до висок риск, а 2% били в най-рисковата група.
След извършен анализ било установено, че рискът от развиване на метаболитен синдром, диабет и нисък индекс на инсулинова чувствителност намалява при онези, които пият умерено, и се увеличава при хората, които злоупотребяват с алкохола. Оказало се, че най-застрашени от метаболитен синдром са консумиращите най-много алкохол – 29%, следвани от въздържателите – 24%. Рискът при умерените консуматори на алкохол бил 19%, а при онези със средна до висока консумация – 20%. Подобна тенденция се наблюдава и при риска от диабет. При това ефектът не се влияел от вида консумиран алкохол. Хората, които пият умерено, са и с по-ниско тегло, по-ниски нива на триглицериди (лош холестерол) и по-ниско кръвно налягане. Освен това консумиращите алкохол били с по-високи нива на добър холестерол в сравнение с абсолютните трезвеници.

Станете почитател на Класа