Антибактериалните сапуни са опасни

Младите хора, които прекаляват с употребата на антибактериални сапуни, съдържащи триклозан, страдат по-често от алергии, а излагането на повишени нива бисфенол А влияе зле на имунната система, сочи изследване на Университета на Мичиган, цитирано от „Сайънс дейли“.
Европейските правителства решиха преди няколко дни да забранят бебешките шишета, съдържащи бисфенол-А, от пролетта на следващата година поради опасения, че те са вредни за здравето на децата.
Триклозанът е химическо вещество, широко използвано в продукти като антибактериални сапуни, пасти за зъби и медицински апарати. Бисфенол А се среща в много пластмасови изделия. И двете вещества са класифицирани като замърсители на околната среда, влияещи зле на ендокринната система.
Учените използвали данни, получени в периода от 2003 г. до 2006 г., за да сравнят нивата на бисфенол А, триклозан, антитела към цитомегаловирус и диагнози на алергии и сенна хрема при възрастни и деца над 6-годишна възраст в САЩ. „Открихме, че хората на възраст над 18 години с високи нива на излагане на бисфенол А имат повишени нива на антитела към цитомегаловирус, което ни кара да смятаме, че техните имунни системи не функционират правилно“, каза Ерин Рийс Клейтън от Университета на Мичиган. Освен това учените установили, че хората до 18-годишна възраст с високи нива на триклозан е по-вероятно да страдат от алергии и сенна хрема. „Откритията за триклозана при младите хора подкрепя „хипотезата за хигиената“, според която поддържането на прекалено чиста и хигиенична околна среда може да измени нивата на излагането ни на микроорганизми, които са полезни за развитието на имунната система“, каза главният изследовател в проучването Алисън Айело.

Станете почитател на Класа