Физици предложиха нова елементарна частица

Група физици от САЩ и Канада предложиха нова хипотеза, която трябва да свърже тъмната материя с антиматерията, съобщи Лентару. В основата на хипотезата стои нова частица, наречена Х. Тази частица и нейната античастица се разпадат и изображението на разпада обяснява наблюдаваното във Вселената „изкривяване“ на материята и природата на тъмната материя.
Частиците на антиматерията се отличават от обикновените по електрическия си заряд, като при взаимодействие на два такива типа частици те се унищожават. Във Вселената материята е много повече от антиматерията и този факт досега не е получил удовлетворително обяснение. Тъмната материя се нарича неоткрита чрез експерименти субстанция, която не участва в електромагнитно взаимодействие, но пък участва в гравитационно взаимодействие. Счита се, че тя е около 80% от цялата материална Вселена.
Предложената частица Х има маса около 1000 гигаелектронволта (1000 пъти повече от масата на протона) и може да се разпада на неутрон или на скрити частици (отнасящи се към тъмната материя), наречени Y и Ф, като всяка от тях е с маса около 2-3 гигаелектронволта. Античастицата анти-Х съответно може да се превръща в неутрон или в анти-Y и анти-Ф.
Авторите на хипотезата предполагат, че анти-Y и анти-Ф не се унищожават помежду си, но затова пък са способни да стимулират разпада на протоните – процес, който не е позволен в рамките на Стандартния модел (най-разпространената теория, обясняваща фундаменталните физични взаимодействия). Съгласно новата хипотеза протонът се превръща в каон, като при това анти-Y се превръща във Ф. Каоните могат да бъдат засечени с помощта на специални детектори, което означава, че новият модел може да бъде проверен експериментално.

Станете почитател на Класа