Изчезнаха част от протоните в Големия адронен колайдер

В Големия адронен колайдер бе регистрирана необяснима загуба на протони, съпътствана от увеличаване на отделената енергия, съобщи Лента.ру, позовавайки се на доклад на един от ръководителите на експериментите Роджър Бейли.
За първи път неочакваното увеличаване на енергията е било забелязано през юли тази година. Въпреки че магнитите на колайдера не са излезли от свръхпроводимо състояние, от съображения за сигурност експертите са спрели лъчите. Явлението се повторило и през август. До момента специалистите не са успели да обяснят явлението, но предполагат, че е свързано с микроскопичните прашинки в тунела на ускорителя, които попадат в лъчите – учените ги наричат „неидентифицирани падащи обекти“ по аналогия с неидентифицираните летящи обекти. Учените се опасяват, че след увеличаването на енергията подобни явления ще се случват още по-често и могат да попречат на нормалната работа на колайдера.
В момента в ускорителя се провеждат експерименти с оловни йони, при които се образува така наречената кварк-глуонна плазма. Смята се, че точно в такова състояние е била Вселената в първите мигове след Големия взрив.

Станете почитател на Класа