Биолуминесцентни дървета могат да заменят уличното осветление

Учени от Университета в Кембридж разработват метод, с който дърветата ще могат да светят и да бъдат използвани като естествено улично осветление, без да е необходимо електричество, съобщи „Дейли мейл“.
Изследователите изпробват гени, които позволяват на светулките да излъчват светлина, като ги имплантират в различни организми. Според тях освен като естествено улично осветление биолуминесцентните растения могат да се използват от хора, чиито домове не са свързани към електрическата мрежа.
Учените използвали въпросните гени и специална форма на светещи морски бактерии, за да създадат „биотухли“ - генетични строителни материали, които могат да се инжектират в генома. Модифицираните гени били инжектирани в бактерии от вида Е.коли, при което били генерирани различни цветове и жива светлина, достатъчно силна за четене.
Генетикът Тео Сандерсон, участвал в експеримента, признава, че неговият екип не е успял да създаде биолуминесцентни дървета, което е било вдъхновението на проекта, но е решил да създаде различни елементи, които да помогнат за бъдещи подобни проекти да използват биолуминесценцията по-ефективно. Според тях идеята за замяна на уличното осветление с естествени биолуминесцентни системи има голям търговски потенциал. Учените са обмислили и възможността химическата реакция в дърветата да се задейства с помощта на отпадъци, а в случай че използваният вид растение е форма на водорасло, тази енергия може да се събира от слънчевата светлина.
„Представяме си система, в която биореактор, разположен на покрива на къщата, се захранва с отпадъците, произвеждани от домакинството, и изпомпва светещи водорасли в стаите вечер, а денем те остават на покрива, за да събират слънчева светлина“, обяснява екипът на своя уебсайт.
В отделно изследване тайвански учени откриха, че инжектирането на златни наночастици в листата на дърветата кара хлорофила да свети с червен отблясък. Изложени на ултравиолетова светлина, наночастиците светели със синя светлина, а хлорофилът – с червена.

Станете почитател на Класа