Бозайниците "пораснали" хиляда пъти след измирането на динозаврите

Изследователи от Университета на Ню Мексико демонстрираха как измирането на динозаврите преди 65 млн. години е помогнало на бозайниците да нараснат близо хиляда пъти, съобщи „Сайънс дейли“.
„Размерът влияе върху всички аспекти на биологията – от възпроизвеждането до измирането. По-доброто разбиране на ограниченията върху размерите е особено важно за разбирането на начина, по който работят екосистемите“, обяснява проф. Фелиса Смит, водила проучването.
За да документират какво се е случило с бозайниците след измирането на динозаврите, учените събирали в продължение на три години данни за максималния размер на представители на основните групи земни бозайници от всеки континент – нечифтокопитни като коне и носорози, хоботни като слонове, мамути и мастодонти, непълнозъби като мравояди, ленивци и броненосци, както и представители на други измрели групи.
„Тази база данни е уникална, тъй като включва бозайници от всички континенти след измирането на динозаврите. Успяхме да изчислим размерите на тялото благодарение на вкаменелости на зъби, които са най-често срещаните запазени части от бозайници“, обясни проф. Смит. Изследването показало, че бозайниците са нараснали от максимум 10 килограма, когато споделяли територията си с динозаврите, до максимум 17 тона след това. Учените установили, че този модел е изненадващо постоянен, като засяга животни с най-различен произход и диета. Максималният размер на бозайниците започнал рязко да нараства преди около 65 млн. години, като достигнал първия си пик през олигоцена преди 34 млн. години, а втория – през миоцена преди 10 млн. години.
“Забележителното сходство в еволюцията на максималния размер на различните континенти показва, че гигантските бозайници са изпълнявали една и съща екологична роля по света, което от своя страна означава, че бозайниците се подчиняват на едни и същи екологични ограничения“, казва проф. Смит.
Резултатите показват факторите, които ограничават максималния размер на бозайниците – климатът и жизненото пространство, с което разполагат животните. Колкото по-студен е климатът, толкова по-големи са животните, тъй като колкото е по-голямо животното, толкова по-ефективно съхранява топлината.

Станете почитател на Класа