Манипулират клетки да променят идентичността си

Учени от Университета на Пенсилвания са на път да трансформират един вид специализирана клетка директно в друг вид и тази биологична алхимия един ден би могла да се извършва директно в тялото на пациента, съобщи „Физорг“.
Идеята се намира на две стъпки след познатата ни вече история на ембрионалните стволови клетки, които се развиват в клетки от всякакъв вид. Първата стъпка бе направена през 2007 г., когато учени успяха да обърнат този процес. Те накараха кожни клетки да се върнат в състояние, наподобяващо това на ембрионалните стволови клетки. Това откри пътя към стратегия от две части – трансформиране на кожни клетки на пациента в стволови, които на свой ред могат да бъдат превърнати във всякакъв вид клетки. Новият подход изключва необходимостта от преминаването през междинния етап на стволовата клетка. Въпреки че все още учените са далече от своята идея за лекуване на вътрешни органи отвътре, според Джон Гиърхарт от Университета на Пенсилвания директното превръщане на клетки може да предложи други предимства пред по-често използваните начини за създаване на специализирани клетки. Според учените използването на ембрионални стволови клетки се оказва по-неефективно и по-трудно от очакваното. Сърдечните мускулни клетки например, които са получени от стволови клетки, не са напълно зрели, обяснява Гиърхарт. Освен това няма задоволителен начин за създаването на клетки, произвеждащи инсулин, с които да може да се лекува диабет.
През последната година учени успяха да превърнат директно кожни клетки на лабораторни животни в нервни клетки и сърдечни мускулни клетки. През последния месец същият успех бе постигнат и с човешки клетки.
Тайната на тези трансформации се крие във факта, че всички клетки в човешкото тяло носят една и съща ДНК. Не всички гени обаче са активни по едно и също време. В действителност идентичността на клетката зависи от групирането на активните гени. За да трансформират една клетка, учените променят тази комбинация, като инжектират химични сигнали, които активират определени гени. „Това е много вълнуващо, тъй като стратегията е лесна за използване. Извършват се всякакви експерименти с най-различни комбинации от химични сигнали“, обяснява Гиърхарт.

Станете почитател на Класа