Ранното пенсиониране е полезно за психиката

Ранното пенсиониране е полезно за психическото здраве, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.
Изследване, обхванало повече от 14 000 служители във Франция, показва, че отказването от активната работа на 55-годишна възраст е истинско облекчение за повечето хора заради намаляването на стреса и умората. Учените обаче не успели да установят никакви ползи за физическото здраве. Експертите смятат, че картината е комплексна, тъй като друго изследване показва, че пенсионирането може да се отрази зле на здравето. Мащабно проучване, направено миналата година, установи, че хората, които изцяло прекратяват работата на пенсионна възраст, са по-застрашени от сърдечни удари, рак и други сериозни заболявания в сравнение с онези, които преминават на работа на непълен работен ден. Психолозите смятат, че това е така, защото правилният вид заетост повишава самочувствието и усещането за благосъстояние, а оттам и физическото здраве.
В последното проучване д-р Хуго Вестерлунд и колегите му от Стокхолмския университет проследили здравословното състояние на френски служители в рамките на 15-годишен период, който включвал известно време преди и след като служителите решавали да се пенсионират на около 55-годишна възраст. Учените открили, че в годината преди пенсионирането си 25% от служителите страдали от депресивни симптоми, а около 10% страдали от сърдечно заболяване или диабет. След пенсионирането при участниците в изследването се наблюдавал значителен спад както във физическата, така и в психическата умора, и по-малко, но също съществено намаляване на депресивните симптоми.
Учените смятат, че е необходимо да се промени работната среда, за да стане тя по-подходяща за по-възрастните служители. Това може да включва възможността за работа на непълен работен ден или смяна на длъжността. Освен това според тях може да се помисли дали пенсионирането да стане доброволно.

Станете почитател на Класа