Агресията води до сърдечни проблеми

Хората, които са агресивни са изложени на по-висок риск от инфаркт или сърдечен удар, според ново изследване.

Проучването на 5614 италианци в Сардиния, разкрива, че тези, които показват по-високи антагонистични признаци като конкурентоспособност и агресия при стандартния личностен тест имат по-удебелени вратните артерии в сравнение с тези, които са по-дружелюбни

Удебеляването на сънната артерия се счита за рисков фактор за сърдечен инфаркт и удар, според онлайн изданието на списанието Hypertension (хипертензия), което е списание на Американската асоциация за сърдечни заболявания (Journal of the American Heart Association).

"Хората, които се стремят да бъдат конкурентоспособни и са по-склонни да се борят за личните интереси имат по-удебелени артериални стени, което е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания", заяви в прес-съобщение д.м.н. Анджелина Сатин, която е водещ автор в изследването в американския Национален институт по стареенето в Балтимор, Мериленд.

"Дружелюбните хора са склонни да бъдат доверчиви, прями и да проявяват загриженост към другите, докато хората, които позват високо ниво на антагонизъм обикновено са недоверчиви, скептични и изключително цинични, манипулативни, егоцентрични, арогантни и бързат да изразят гнева си," добави тя .

Когато учените проведоха допълнително проучване на участниците три години след първоначалните тестове, те откриха, че връзката между удебеляването на артерията и антагонизъма продължава да съществува.

Резултатите са в съответствие с научните изследвания в повечето градските райони и може да се отнесат към другите по света, заявиха изследователите.

по ''CBC News''

Станете почитател на Класа