Плутон се оказа най-голямата планета джудже

Плутон продължава да е извън списъка на планетите, но част от предишната му слава ще бъде възстановена, след като нови изследвания показаха, че той е най-голямата планета джудже, съобщи „Нешънъл джиографик“.
През 2006 г. Международният астрономически съюз обяви, че Плутон вече няма да се смята за планета, а за планета джудже заедно с новооткритото тогава по-голямо космическо тяло Ерида, по-рано известно под името Церера и смятано за астероид. Към списъка на планетите джуджета се присъединиха и откритите наскоро Хаумея и Макемаке, намиращи се в пояса на Кайпер, които обаче са по-малки от Плутон.
Миналия месец астрономите наблюдаваха Ерида с помощта на телескопи в Чили, докато преминава пред неназована звезда. Това затъмнение предизвикало изменение в светлината на звездата за няколко секунди. Продължителността на „премигването“ показала, че диаметърът на Ерида не може да бъде по-голям от 2340 км, което е по-малко от ширината на Плутон – 2344 км.
Все пак размерите на двете планети джуджета са малко неясни, като се има предвид, че астрономите изчисляват мерките на отдалечени обекти с помощта на наземни телескопи или такива в околоземната орбита. Плутон е 39 пъти по-далече от Слънцето в сравнение със Земята, а елиптичната орбита на Ерида я отдалечава повече от два пъти от нас в сравнение с Плутон. Някои учени дори се съмняват, че Плутон е по-голям от Ерида.

Станете почитател на Класа