Безжичните мрежи са опасни за дърветата

Радиацията от безжичните мрежи може би оказва вредно влияние върху дърветата, сочи изследване на холандски учени, цитирано от „Дейли мейл“.
Изследователите показали, че дърветата, които се намират в близост до безжичен рутер, имат увредена кора и листа. Тези резултати могат да засилят опасенията, че безжичните технологии вероятно имат отрицателен ефект и върху човешкото тяло и ще придадат тежест на аргументите на родители и учители, които са против инсталирането на безжични рутери в училищата.
Градските власти в Алфен ан ден Рейн в западната част на Холандия поръчали изследването преди пет години, след като бяха установени необясними изменения при дървета, за които се смятало, че не могат да бъдат причинени от известна дотогава вирусна инфекция. Учените изследвали 20 ясена, като ги подлагали на най-различни видове радиация в продължение на три месеца. Дърветата били изложени на шест източника на излъчване с честота между 2412 и 2472 мегахерца и мощност от 100 мегавата от разстояние едва 50 см.
Листата на дърветата, които били най-близо до Wi-Fi радио, придобили „оловоподобен блясък”, причинен от измирането на клетките в горния и долния епидермис. Това от своя страна в крайна сметка довеждало до умиране на части от листата, показало изследването. Учените установили още, че излъчването на безжичните мрежи забавя растежа на царевицата. В Холандия около 70% от листата на дърветата в градските райони показват същите симптоми в сравнение с едва 10% преди пет години, твърдят изследователите. Дърветата в гъсто залесените райони обаче не били засегнати. Според учените са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди дали радиацията от безжичните мрежи е виновникът за състоянието на дърветата.
Други учени обаче бяха скептично настроени към предварителните резултати на изследването. „Това проучване не е било публикувано все още в научни списания, така че гледаме скептично на тези резултати. Тази година имаше твърдения в някои медии, че безжичните мрежи и сигналите от мобилните телефони оказват влияние върху пчелните колонии, но изследвания показаха, че спадът в популацията им се дължи на инфекции“, каза д-р Майкъл Кларк от британската агенция за защита на здравето. „Подобни твърдения се изказват отдавна. Няма нищо ново около безжичните емисии. Няма научни доказателства, които да предизвикват тревога в тази връзка“, каза проф. Марвин Зискин от университета „Темпъл“ във Филаделфия.
През 2007 г. Би Би Си показа документален филм, от който стана ясно, че излъчването от безжичния рутер в определено училище е три пъти по-високо от това на антените на мобилните оператори. Нивата на излъчване бяха 600 пъти по-ниски от лимита на безопасните норми, но откритието предизвика ожесточен дебат „за“ и „против“ безжичните мрежи в училищата, припомня изданието.

Станете почитател на Класа