Флиртът може да бъде повече от удоволствие, считат психолози

Последни психологически изследвания твърдят, че успехът на романтичната връзка, донякъде зависи от Вашето осъзнаване и избор на личен стил на флиртуване. Така флиртът, освен че носи удоволствие може да играе и по-съществена роля в живота Ви.

Според Джефри Хол, преподавател по комуникация в университета в Канзас, дали предпочитате да се настаните до непознат в някой бар или по-скоро сте склонни да изчакате обекта, който Ви привлича да се приближи - това са различни начини на поведение, които веднъж осъзнати и разграничени могат да помогнат на хората да маневрират по-успешно в скалистите брегове на близките взаимоотношения.

Хол наскоро приключи проучване върху стиловете на флиртуване при запознанство, на повече от 5100 души, фокусирано върху методите за комуникация на техните романтични интереси.

Хол счита, че начина, по който хората общуват с обектите които ги привличат, е показателен за предизвикателствата, с които са се сблъскали при интимните си срещи в миналото. Той счита, че това осъзнаване на поведението може да им помогне да избегнат старите си грешки и да успеят в ухажването.

Според Хол, има пет основни стилове на флирт: физически, традиционен, учтив, искрен и игрив.

При физическия начин на флиртуване, хората ясно изразяват своя сексуален интерес към потенциалните си партньори, което често води до бързо развитие на връзката, по-силно сексуално привличане и по- здрава емоционална връзка.

При традиционния флирт, хората са склонни да вярват, че мъжете трябва да направят първата стъпка, докато жените поемат една по-пасивна роля. И двата пола, които се чувстват комфортно в този стил на поведение предпочитат по-интимни начини на запознанства.

Има много хора, чийто стилове на флирт спадат към категорията игрив. Те са насочени главно към повишаване на тяхното лично самочувствие, считат изследователите. За тях е по-малко вероятно да достигнат доизграждането на трайни и значими взаимоотношения.

Най-ранният стадий на развитие на връзката е важен за нейния успех и за създаването на дългосрочни и трайни взаимоотношения, включително и брак, считат психолозите.


Станете почитател на Класа