Плацентата определя продължителността на бременността

Плацентата може би има ключова роля при определяне на продължителността на бременността при хората и другите бозайници, предаде Би Би Си. Екип учени от Университета Дърхем свързват големината на плода в утробата със структурата на плацентата и начина, по който тя свързва майката и бебето. Докато човешката бременност трае 9 месеца, например полската мишка ражда след три седмици. Структурата на плацентата варира много от вид до вид. Изследователите са анализирали 109 вида млекопитаещи. Тяхното откритие е, че колкото по-сложна и нагъната е плацентата на бозайника, толкова по-кратка е бременността. Според учените по-нагънатата плацента осигурява повече хранителни вещества на плода в утробата, като стимулира растежа и намалява периода на износване. По-сложни плаценти са открити при мишките – с гестационен период от 3 седмици, кучетата – 2 месеца, и леопардите – 3 месеца.
Но при хората и другите примати, като павианите, плацентите са по-опростени и по-малко вещества проникват към фетуса, като резултатът е по-бавен растеж и по-дълга бременност.
„При хората плацентата има разклонения, подобни на пръстите на ръцете, като връзката между тъканта на майката и плода е сравнително ограничена“, обяснява шефът на екипа д-р Изабела Капели.

Станете почитател на Класа