Мантия невидимка скрива не предмети, а събития

Изследването, проведено от Импириъл колидж в Лондон, включва нов клас от материали, наречени метаматериали, които могат да бъдат изкуствено модифицирани да изкривяват светлината или звуковите вълни. При обикновените материали светлината обикновено пътува по права линия, но при метаматериалите учените успяват да постигнат допълнителна гъвкавост, с която могат да се създадат незабележими „слепи петна“. С отклоняването на определени части от електромагнитния спектър образът може да се измени, или да стане невидим.
По-рано екип от учени, водени от проф. Джон Пендри от Импириъл колидж в Лондон, показа, че метаматериалите могат да бъдат използвани за създаването на оптична мантия невидимка. Сега екип на проф. Мартин Маккол разшири идеята за мантия невидимка, която скрива не предмети, а събития, съобщи „Сайънс дейли“.
„Светлината обикновено забавя скоростта си, когато навлиза в някакъв материал, но теоретично е възможно тя да се манипулира така, че някои части от нея да се ускорят, а други да се забавят“, обясни Маккол. Когато светлината е „разцепена“ по този начин, а не е изкривена в пространството, водещата половина от светлината пристига на определеното място, преди събитието да се е случило, докато изоставащата половина пристига със закъснение. Резултатът е, че за кратък период от време събитието не е „осветено“ и остава незабелязано. След като „скритият проход“ бъде използван, той може отново да бъде затворен, твърдят учените. Подобна времево-пространствена мантия невидимка може да отвори временен коридор, през който енергията, информацията и материята може да бъде манипулирана или транспортирана незабелязано. „Ако някой се движи по този коридор, за наблюдателите ще изглежда сякаш той се е телепортирал. Така на практика този човек може да извърши нещо, което да остане незабелязано“, обясни Маккол.
Метаматериалите са разрастващ се клон от науката и могат да намерят приложение в най-различни области като отбрана, сигурност, медицина, трансфер на данни и компютърни технологии. Много от обикновените домакински уреди, които работят с електромагнитни вълни, могат да станат по-евтини или да работят по-ефективно. Метаматериалите могат да се използват и за контролиране и на водните вълни, което би могло да ги направи полезни при защитата на крайбрежни съоръжения или дори в създаването на сгради, способни да издържат на земетръсни вълни.

Станете почитател на Класа