Японска сонда донесе за пръв път на Земята астероиден прах

Японска сонда е първата, успяла да събере и донесе на Земята астероиден прах, съобщи АФП. Сондата се приземи успешно в австралийската пустиня тази година след седемгодишно пътуване в Космоса. Новината увенча с успех пътешествието на „Хаябуса“, която преди пет години кацна на астероид, намиращ се на 300 млн. км от Земята – разстояние, два пъти по-голямо от това до Слънцето. След като сондата се завърна през юни, учените направиха редица анализи на пробите, за да потвърдят техния извънземен характер.
„Това е първото в света забележително постижение, при което на Земята е донесен материал от небесно тяло, което не е Луната“, каза японският министър на науката и технологиите Йошиаки Такаги.
„Хаябуса“ (в превод сокол) потегли на самотното си пътуване през 2003 г. На някои етапи сондата губеше контакт със Земята за седмици. Тя се приземи през 2005 г. на подобния на картоф астероид Итокава, но опитът да изстреля устройство, което да засмуче прах от повърхността, се провали и това предизвика съмнения дали сондата е успяла да вземе извънземен материал.
След анализиране с електронни микроскопи експерти от Японската агенция за космически изследвания потвърдиха, че около 1500 от донесените от „Хаябуса“ частици са част от скала, като „почти всички са от Итокава“.

Станете почитател на Класа