Суперкомпютър ще е с размерите на бучка захар

Американският технологичен гигант IBM разкри, че технологията, върху която работи, може да смали суперкомпютрите до размерите на бучка захар, значително съкращавайки и разходите по поддържането им, съобщи techeye.net.
Намаляването на размера ще бъде постигнато с подобряването на енергийната ефективност на суперкомпютрите, обяснява изследователят от IBM д-р Бруно Мишел. Последните проучвания в университета в Уоруик показват, че суперкомпютрите от следващо поколение с обработваща мощност от 1 екзафлоп – един милион трилиона калкулации за секунда, ще изискват същото количество енергия, каквото и един малък град, което е неприложимо.
Точно това иска да промени IBM със своя прототип Aquasar. Той може да извършва 1,1 трилиона операции с един ват енергия, достатъчен на сегашните суперкомпютри за едва 770 милиона операции. Aquasar използва вода за охлаждане, с което се намаляват използването на енергия и размерът му. Това ще намали размерите на суперкомпютрите, но те трябва да станат и водоустойчиви, което може да повиши цената им. Според експертите до 10-15 г. подобни системи ще са сравними по размер с бучка захар.

Станете почитател на Класа