Откриха гена на алтруизма

Обичате ли да се грижите за другите? Ако отговорът е да, гените най-вероятно са причината за това. Или поне такива са резултатите от изследването, проведено от учени от Университета в Бон. Те твърдят, че вариация в определен ген се свързва с много по-голямо желание за дарения, съобщи „Сайънс дейли“. Хората, които са носители на тази генетична вариация, са дарили два пъти повече средства в благотворителна кампания в сравнение с останалите.
Учените, работили съвместно с психолога д-р Мартин Ройтер, поканили техни студенти да се включат в тест, чиято цел била да запаметят поредици от цифри и след това да ги възпроизведат с максимална точност. За участието си в теста студентите получили по пет евро. След това те имали възможност или да си вземат честно спечелените пари, или да дарят част от тях за благотворителна кауза. Решението било напълно свободно и привидно анонимно. „Ние обаче знаехме предварително каква е сумата в касичката и можехме да изчислим какво дарение са направили участниците“, обясни д-р Ройтер.
Всички участници били подложени и на генетични тестове, фокусирани върху един определен ген, наречен COMT. Въпросният ген съдържа инструкции за произвеждането на ензим, който деактивира определени невротрансмитери в мозъка. Най-известният такъв невротрансмитер е допаминът. Известни са два варианта на гена COMT – COMT-Val и COMT-Met. Двата варианта се срещат почти еднакво често, но при хората с варианта COMT-Val блокиращият ензим действа до четири пъти по-ефикасно и много по-голямо количество допамин се деактивира в мозъка. Тази минимутация има ефект и върху поведението. Участниците с варианта COMT-Val били склонни да дарят два пъти повече пари от колегите си с другия вариант. За първи път учените успяват да докажат връзката между определен ген и алтруистичните действия, коментира изданието.

Станете почитател на Класа