Политиката на ЕС за биогоривата ще увеличи вредните емисии

Целта на Европейския съюз да посрещне 10% от енергийните си нужди за транспорт от възобновяеми енергийни източници до 2020 г. всъщност ще повиши нивото на парниковите емисии, показва независимо изследване, цитирано от „ИЮ Обзървър“.
Според доклада производството на допълнителни количества биогорива до 2020 г. в мащабите, предвидени в националните планове, ще доведе до между 80,5 и 167% повече вредни емисии, отколкото, ако същите цели се постигнат с традиционните горива.
Увеличеното използване на биогорива в ЕС ще доведе до масово превръщане на естествени хабитати в полета с насаждения, от които да се произвеждат биогорива, за да се изпълнят поставените цели, се казва в доклада на Института за европейска политика за околната среда, представен в понеделник. Естествените земни площи, включително тропическите гори и саваните, изолират и складират в почвата и биомасата си въглерод, което ги прави важен компонент в борбата срещу глобалното затопляне. „Допълнителното търсене на биогорива се очаква да доведе до индиректна промяна в използването на между 4,1 и 6,9 млн. ха земя – площ, малко по-голяма от тази на Белгия“, се казва още в доклада, подкрепен от голям брой неправителствени организации.
Авторите на документа са направили тези изчисления на базата на скорошни изследвания на Европейската комисия върху данни от плановете на 23 страни членки за това, как националните правителства възнамеряват да осъществят целите за увеличаване на дела на биогоривата.

Станете почитател на Класа