Онлайн калкулатор изчислява щетите от евентуален удар с астероид

Питали ли сте се какви ще са последствията, ако гигантски астероид падне в квартала ви? Учени са разработили калкулатор за оценка на щетите, с който може да се предвиди ефектът от евентуален сблъсък на астероид с нашата планета, съобщи „Дейли мейл“.
Потребителите могат да въведат размера на хипотетичния астероид, неговата скорост, мястото, където ще се приземи, ъгъла на падане и дори колко далече се намират от евентуалния сблъсък. За онези, които не могат да си представят колко голям е потенциалният астероид, е предвидено падащо меню с предварително зададени размери, като „автобус“, „гърбав кит“, „Емпайър стейт билдинг“ и дори „малка планета“. След като бъдат въведени данните, уебсайтът изчислява ефекта, който сблъсъкът на астероида ще има върху оста на Земята, и какъв шанс имат намиращите се наблизо хора да оцелеят. Калкулаторът дори изчислява колко далече от сблъсъка трябва да се намираме, за да не попаднем под отломките от образувалия се от удара кратер. Уебсайтът, наречен Impact Earth!, е разработен от учени от Университета Пардю в САЩ и Импириъл колидж в Лондон. Той е обновена версия на калкулатор, създаден през 2004 г., и се базира на научно доказани изчисления. Новата версия има допълнителни елементи, като височината на евентуалните вълни цунами, и включва анимация, показваща избрания астероид, напредващ от Космоса към нашата планета.
Американски учени обявиха наскоро, че ако астероид падне в океана, това може да доведе до унищожаване на озоновия слой. Изследователите от планетарния институт в Тъксон, щата Аризона, изчислиха, че астероид с размери под 1 км може да предизвика огромна дупка в озоновия слой, която ще ни лиши от защита срещу ултравиолетовите лъчи на Слънцето. Разрушаването на озоновия слой ще бъде предизвикано от елементи, като хлорид и бромид, отделени от водните пари, които ще бъдат изхвърлени на стотици километри в атмосферата след евентуалния сблъсък с астероида.

Станете почитател на Класа