Самолет на НАСА ще лети пет пъти по-бързо от звука

НАСА планира да разработи свръхзвукови самолети, които ще съкратят всички пътувания по въздух до най-много няколко часа, съобщи „Дейли мейл“.
Американската космическа агенция ще изработи машина, която ще лети със скорост, пет пъти по-висока от тази на звука. С нея полет от Ню Йорк до Сидни например ще отнема около два часа и половина, а не 21 часа, както е в момента. Проектът първоначално бе фокусиран около космически апарат, който да лети до Марс, но както и преди се е случвало с космическите технологии, той може да окаже влияние и върху пътническия транспорт. НАСА ще отдели по 5 млн. долара годишно през следващите три години за разработването на новия самолет. Много предизвикателства стоят обаче пред създаването на подобна машина заради необходимостта от специални материали, които да са едновременно леки и много издръжливи.
През юни експериментална свръхзвукова крилата ракета постави рекорд, като летя повече от три минути със скорост, шест пъти по-висока от тази на звука, или около 6000 км/ч, припомня изданието.

Станете почитател на Класа