Имплантиран чип връща зрението

Германски учени разработиха имплант, позволил на трима слепи пациенти да започнат да виждат форми и предмети след лечение, продължило броени дни, съобщи Ройтерс.
Около седмица след поставянето на импланта един от пациентите започнал да идентифицира предмети, поставени пред него, както и да се движи самостоятелно. Той дори успял да разгадае циферблат на часовник и да различи седем нюанса на сивото.
Според създателите на импланта устройството може да се превърне в рутинно лечение на определени видове слепота до пет години. Експерти твърдят, че резултатите от лечението са феноменални и че имплантът може да промени живота на 200 хиляди души по света, които страдат от слепота, причинена от дегенеративното очно заболяване ретинитис пигментоза. Ретиналният имплант се поставя точно под самата ретина и действа, като директно замества светлочувствителните рецептори, които се увреждат в резултат от заболяването. След като светлината бъде уловена, имплантът използва естествените функции на окото, за да произведе стабилен визуален образ. Устройството представлява миниатюрна пластинка, широка едва 3 мм, и с дебелина една десета от милиметъра. То има около 1500 фоточувствителни сензора, свързани с лещи и електроди.
Според Еберхарт Цренер, директор на очната клиника към Университета на Тюбинген, Германия, и на малката компания Retinal Implant AG, която разработва устройството, резултатите от изследването са доказателство за ефективността му и нови изследвания ще се проведат върху 25 до 50 пациенти в Европа.

Станете почитател на Класа